Pomoć

Kontaktirajte nas

Ukoliko postoje neka pitanje koja ovdje nisu odgovorena, ili želite da nas kontaktirate iz bilo kojeg razloga molimo vas da nas kontaktirate.

Podnošenje zahtjeva #

Nisam siguran kojoj instituciji/ustanovi da uputim svoj zahtjev? #

Nekada je teško saznati kojoj javnoj instituciji ili ustanovi trebate adresirati svoj zahjtev, odnosno koja institucija ili ustanova posjeduje informaciju koja vas zanima. Pravodaznam.ba vam je omogućio par savjeta kako da to uradite:

 • Pregledajte ostale zahtjeve na pravodaznam.ba koji bi vam mogli pomoći u vašoj pretrazi
 • Kada pronađete odgovarajuću instituciju/ustanovu koja može posjedovati informaciju koja vas zanima, posjetite web stranicu te institucije/ustanove kako bi saznali čime se ta institucija/ustanova bavi.
 • Kontaktirajte tu instituciju/ustanovu ili pošaljite e-mail i pitajte ih da li oni posjeduju informaciju koja vas zanima.
 • Ako pogriješite u odabiru institucije/ustanove, predstavnici te institucije/ustanove bi svakako trebali znati koja institucija/ustanova posjeduje tu informaciju i uputiti vas na odgovarajuću.
 • Ukoliko još uvijek niste sigurni kojoj instituciji/ustanovi da pošaljete vaš zahtjev - kontaktirajte nas i mi ćemo vam pokušati pomoći.
U našoj bazi podataka još uvijek nije unesena javna institucija/ustanova kojoj vi želite poslati zahtjev za slobodan pristup informacijama #

Molimo vas da nas kontaktirate i pošaljete nam naziv te institucije/ustanove, te e-mail ili neku drugu kontakt informaciju kako bi tu instituciju/ustanovu mogli uvrstiti u našu bazu kontakata.

Ukoliko ste zainteresovani da svojim volontiranjem pomognete razvoj portala pravodaznam.ba, molimo vas da nas kontaktirate.

Zašto vam savjetujemo da svoje zahtjeve učinite što konkretnijim#

Molimo vas da se prilikom pisanja vašeg zahtjeva ograničite samo na one informacije koje nedvosmisleno objašnjavaju koju informaciju zahtjevate da vam javna institucija/ustanova dostavi prema zakonu o slobodnom pristupu informacijama. Savjetujemo vas da vaš zahtjev ne uključuje sljedeće informacije:

 • Argumente zbog kojih zahtjevate neku informaciju - niste dužni da objašnjavate zašto vam neka informacija treba
 • Da se koristite formalnim i ljubaznim jezikom i nipošto ne vrijeđate nikoga.

Ukoliko vaš zahtjev bude sadržavao bilo kakve vulgarnosti, on će biti uklonjen.

Pokušajte učiniti vaš Zahtjev za slobodan pristup informacijama što kraćim i jednostavnijim, kako bi predstavnici institucija/ustanova mogli razumjeti koju informaciju vi od njih zahtjevate, odnosno kako biste što prije dobili zahtjevani odgovor.

Koliko košta podnošenje zahtjeva za slobodan pristup informacijama?#

Slanje zahtjeva za slobodan pristup informacijama je potpuno besplatno!

Predstavnici institucija i javnih ustanova često pokušavaju da nas odgovore od slanja Zahtjeva za slobodan pristup informacijama ističući mogućnost da će nam naplatiti informacije koje tražimo u svom zahtjevu (troškovi kopiranja i slanja informacija poštom). Predstavnici institucija vam ne mogu naplatiti bilo koji od navedenih troškova dok vi prethodno ne pristanete na tu vrstu usluge.

Ukoliko vaš zahtjev podrazumjeva potraživanje velikog broja dokumenata ili informacija, onda reformulirajte vaš zahtjev tako da informacije koje tražite budu što konkretnije i jednostavnije za odgovoriti. Jednostavnije je odgovoriti na pitanje koliko je neko ministarstvo potrošilo budžetskih sredstava na troškove prevoza za 2011. godinu, nego da vam daju istu informaciju za period od 10 godina.

Koliko brzo mogu očekivati odgovor na svoj Zahtjev za slobodan pristup informacijama#

Prema zakonima koji vrijede u BiH, FBiH i RS-u predstavnici javnih institucija/ustanova moraju odgovoriti na vaš zahtjev u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Ukoliko institucija ne odgovori na vrijeme na zahtjev koji ste im poslali molimo vas da nas kontaktirate. Pravodaznam.ba je potpuno novi portal i naše institucije/ustanove možda nisu navikle da na ovako transparentan način učestvuju u razgovoru sa javnosti. Predlažemo vam također da iskoristite sve opcije koje vam nudi pravodaznam.ba, kao što su slanje urgencije za odgovor na vaš zahtjev o slobodnom pristupu informacijama, ali i da koristite opciju ¨Poziv za pomoć¨ koja vam omogućava niz različitih opcija kako da proces dobijanja odgovora na vaš zahtjev od predstavnika institucija učinite još uspješnijim.

Pravodaznam.ba će vam poslati e-mail u kojem vas obavještavamo da je rok za dobijanje odgovora na vaš zahtjev istekao i uputiti vas na opcije koje možete poduzeti kako biste dobili odgovor na vaš zahtjev. Jedna od tih opcija je slanje Urgencije na adresu institucije/ustanove kojoj ste poslali originalni zahtjev u kojoj trebate predstavnike institucije podsjetiti na zakonsku obavezu da odgovore na vaš zahtjev.

Šta ako i nakon intervencija ne dobijem odgovor na svoj zahtjev?#

Postoji nekoliko razloga zašto ne možete dobiti odgovor na vaš zahtjev:

Urgencija - kako da koristim ovu opciju? #
Urgencija je specijalan oblik zahtjeva za slobodan pristup informacijama koji šaljete putem Pravodaznam.ba. Ova opcija vam omogućava da napravite urgenciju u odnosu na zahtjev na koji institucija ili javna ustanova nije odgovorila u zakonski predviđenom roku u kojoj tražite da vam se odgovori na zahtjev. Ova opcija pravi ponovno preračunavanje vremena u kojem institucija treba da odgovori na vaš zahtjev. Taj rok ponovo iznosi 7 dana od dana slanja zahtjeva - ovog puta urgencije na zahtjev.
Poziv na akciju - kako da koristim ovu opciju? #
Ukoliko kontinuirano ne možete da dobijete odgovor na vaš zahtjev, Pravodaznam.ba je omogućio čitav niz opcija koje bi vam mogle pomoći da ostvarite svoje pravo. Poziv na akciju je opcija koja omogućava 4 specijalne opcije koje se mogu implementrati pojedinačno ili zajedno:
 • Potraži pomoć od drugih korisnika - omogućava postavljanje vaše poruke na naslovnu stranu našeg portala i time obezbjeđujemo da drugi korisnici aplikacije vide vaše zahtjev za akciju i daju vam koristan savjet kako da rješite svoj problem
 • Pomoć od grupa i organizacija koje se bave asistencijom građanima (mailing lista) - omogućava da pošaljete poruku nevladinim organizacijama koje su u našoj bazi podataka, i koje se bave zaštitom prava građana na slobodan pristup informacijama. Nakon slanja ove poruke ove organizacije bi vas trebala kontaktirati i pružiti vam asistenciju u smislu ostvarivanja ovog prava
 • Informiši medije o svom zahtjevu - Odabir ove opcije će vam omogućiti da pošaljete informaciju o problemu na koji nailazite pri pokušaju ostvarivanja svog prava na slobodan pristup informacijama u BiH prema medijskim kućama koje su pristale da budu u našoj bazi kontakata. Medijske kuće zadržavaju pravo da izaberu da li će se baviti vašim zahtjevom ili ne.
 • Potraži pomoć od institucija zaduženih za pomoć pri ostvarenju ZOSPI prava (institucija ombdusmena i sl.) - Odabir ove opcije će vam omogućiti da svoj problem u ostvarivanju prava na slobodan pristup informacijama pošaljete institucijama zaduženim za zaštitu vaših prava.
 • Izborom više opcija - vaša poruka će biti upućena svim odabranim adresama!
Niste zadovoljni odgovorom?#
Ukoliko niste dobili odgovor i informacije koje ste željeli da dobijete, ili odgovor nije uslijedio u predviđenom roku, molimo vas da pregledate stranicu: 'Nisam zadovoljan odgovorom koji sam dobio?'.
Institucija je odgovorila da ne mogu dalje objavljivati ovu informaciju!#
Neke institucije često govore da nije moguće dalje objavljivanje informacija koje ste dobili u odgovoru na vaš zahtjev za slobodan prustup informacijama. Pravodaznam.ba objavljuje javno sve zahtjeve koje su ostvareni putem ove stranice, i u tom smislu ohrabrujemo i vas da dalje objavljujete sve informacije koje ste ovim putem dobili, a mislite da mogu zanimati javnost u BiH. Pogledajt našu copyright politiku.
Mogu li zahtjevati privatne informacije o sebi?#

Ne! Informacije koje se zahtjevaju putem Pravodaznam.ba se objavljuju javno. Najbolji način da zaštitite svoju privatnost jeste da putem ovog portala ne zahtjevate informacije koje su privatnog karaktera.

Ukoloko primjetite da je neko objavio neke privatne informacije o sebi ili o drugim licima javno na ovoj stranici molimo vas da nas kontaktirate kako bi mogli ukloniti takve informacije.

Želio bih da moj zahtjev ne bude javan( npr. novinari koji prate neku temu)#

Pravodazna.ba je dizajniran samo za javne zahtjeve za slobodan pristup informacijama. Sve informacije koje se objave putem ovog servisa automatski postaju javne.

Ukoliko želite da vaš zahtjev za slobodan pristup informacijama ostane tajan, predlažemo da konkretnu instituciju kontaktirate direktno.

U narednom periodu, Pravodaznam.ba će razviti modul koji će predstavnicima medija omogućiti da njihovi zahtjevi za slobodan pristup informacijama i odgovori na zahtjeve ostanu tajni (barem do trenutka objavljivanja medijskog priloga). Ukoliko ste predstavnik medija i ukoliko smatrate da je ova opcija korisna kontaktirajte nas za više informacija.

Mogu li kreirati isti zahtjev prema velikom broju institucija/ustanova, npr. sva ministarstva? #
Naravno da možete, ali vam mi savjetujemo da prvo krenete u istraživanje prema manjem broju institucija/ustanova. To će vam pomoći da bolje shvatite kako da bolje formulirate svoj zahtjev kako bi dobili kvalitenije odgovore od svih institucija/ustanova kojima se želite obratiti. Pravodaznam.ba sistem trenutno ne omogućava automatsko slanje istog zahtjeva prema više institucija/ustanova, te ćete svaki zahtjev koji želite poslati prema više institucija/ustanova morati kopirati više puta.
Kako se moderiraju napomene na Prvodaznam.ba? #

Napomene su tekstualne poruke koje omogućavaju drugim korisnicima da komentarišu postojeće zahtjeve. Ova opcija je kreirana kako bi drugi korisnici pomogli nekom korisniku u cilju bržeg i boljeg ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama. Pravodaznam.ba zadržava pravo da izbriše sve neprimjerene napomene korisnika.

Političke diskusije na ovoj web stranici nisu dozvoljene! Ukoliko želite da komentarišete i diskutujete o zahtjevima, molimo vas da kopirate link zahtjeva na neki drugi forum i nastavite diskusiju tamo.

Naredna, Informišite se o vašoj privatnosti -->